NADO CENTER

Zaloška cesta 167, 1000 Ljubljana

Pokličite nas

031 437 000

Rezervirajte termin

Bolezenska stanja hrbtenice

Sodobni način življenja in napredek tehnologije je prinesel epidemijo degenerativnih bolezni hrbtenice, ki so se prej pojavljale pri osebah starih med 50-60 leti, danes pa jih srečujemo že pri osebah mlajših od 30. let.

Dejavniki rizika za pojav degenerativnih bolezni hrbtenice so: genetika, težko fizično delo, kajenje, sedeči način življenja, nezadostna telesna aktivnost, dvigovanje in nošenje velike teže, dolgotrajna vožnja v avtu, …

Vratna hrbtenica ima več pomembnih vlog:

  • podpira lobanjo,
  • nosi težo glave,
  • ščiti hrbtenični kanal, krvne žile in živce,
  • je oprijemališče mišic in ligamentov, ki zagotavljajo gibljivost in stabilizacijo trupa.

Vratna hrbtenica je vsak dan pod povečano obremenitvijo zaradi ponavljajočega se števila neprilagojenih gibov pri delu, prisilne drže položaja glave in telesa ter nespoštovanja ergonomskih principov na delovnem mestu. V kolikor je porušena nevromišično ravnovesje prihaja do degeneracije strukture, kar poveča možnost poškodb.

Bolečina v vratni hrbtenici je tako kot bolečina v križu pogost razlog obiska pri zdravniku. V kolikor se bolečine v vratni hrbtenici ne zdravi, lahko postane kronična in pripelje do celega niza psihosomatskih motenj, poslabša kvaliteto življenja in dolgotrajne odsotnosti z delovnega mesta. Simptomi se pojavijo v področju vratne hrbtenice, lahko se širijo v roke ali v področje glave.

Bolečine v vratni hrbtenici

Najpogostejši simptomi so:

  • lokalna bolečina v vratni hrbtenici,
  • napetost mišic,
  • glavoboli,
  • vrtoglavice,
  • omejeno gibanje vratne hrbtenice.

Lahko se pojavijo glavoboli, vrtoglavice, simptomi povezani z vidom, sluhom (šum v ušesih), širjenje bolečine v ramena in roke.

Najnovejša raziskovanja ne priporočajo strogega mirovanja, temveč umirjeno telesno aktivnost v periodi odmora, brez obremenitev, težkega fizičnega dela in vožnje avtomobila na dolge relacije. Zaradi dolgotrajnega mirovanja lahko pride do oslabitve mišic in posledično nestabilnosti vratne regije. Zgodnja aktivacija mišično-kostnega sistema v vidu terapijskih vaj in mobilizacije mehkih tkiv bo pozitivno delovala na končni izid zdravljenja. Od rekreativnih aktivnosti, pri problemih povezanih z vratno hrbtenico, se priporoča hrbtno plavanje (glava je v ravnini s telesom) in ciljne vaje.

O nas

Naša vizija so srečni ljudje brez bolečin v hrbtenici in lokomotornega sistema.
Stremimo postati eden od vodečih centrov za neoperativno dekompresijsko zdravljenje hrbtenice (DTH) in skolioz na svetu.