NADO CENTER

Zaloška cesta 167, 1000 Ljubljana

Pokličite nas

031 437 000

Rezervirajte termin

Vrtoglavica

Zelo pogosto dobimo paciente z vrtoglavico (vrtoglavico imajo lahko tudi nekaj let), ki jim medicinska pomoč ni uspela pomagati pri odpravi težav. Opravi se lahko cela vrsta preiskav, ki najpogosteje ne pokažejo nič. V kolikor se s pomočjo RTG ali MR ugotovi degenerativne spremembe v vratni hrbtenici ali manjši problemi v pretoku krvi skozi vertebralno (vratno) arterijo, prave rešitve običajno ni.

Najpogosteje se predpisuje medikamentozna terapija (Betaserc, Ginko) priporočajo se tudi vaje za vratno hrbtenico, ki žal večkrat prinašajo poslabšanje stanja. Opazili smo, da se v veliko primerih težave pripisujejo psihičnemu vzroku, ker drugih vzrokov enostavno ne moremo določiti.

Postavlja se vprašanje:

Kaj povzroča take vrtoglavice in kaj narediti, da se vrtoglavice preprečijo?

Odgovori na ta vprašanja so zelo enostavni!

Ta beseda se sliši neverjetno, ampak za njo stoji na stotine uspešno rešenih „ugank“ vrtoglavic. Pri mnogih, na prvi pogled kompliciranih stvareh obstajajo enostavne rešitve. Prav tako ima tudi ta problem svojo enostavno rešitev. Odgovor na prvo vprašanje je sledeč: cervikogeno vrtoglavico največkrat povzroči funkcionalni blok v zadnji atlantookcipitalni membrani (lat. membrana atlantooccipitalis posterior) skozi katero potekajo vertebralne arterije.

Mnogokrat zaradi obremenjenosti položaja glave pri delu z računalnikom, pisanju, prisilno nagnjenem položaju (frizerke, stomatologi, delavci za proizvodnim trakom, tekstilni delavci), poškodb v vratu (prometna nesreča, skakanje v vodo na glavo, nošenje čelade), vnetju vratnega dela (znojenje, prepih) prihaja do zategovanja zadnje ligamentarne opne in s tem do pritiska na krvne žile, ki ne morejo več normalno opravljati svoje funkcije – oskrbe s krvjo.

Vertebro-bazilarni arterijski sistem s svojo razvejanostjo oskrbuje s krvjo mnoge dele podaljšane hrbtenjače, dele malih in velikih možganov, ter dela jedra kranialnih živcev. Ko se zadnja opna nahaja v takem spastičnem stanju govorimo o funkcionalnem bloku, saj se stanje lahko vrne v normalo a hkrati nima nikakršne patologije. Ker ni patoloških stanj, je diagnostika funkcionalnega bloka nemogoča z navadnimi medicinskimi preiskavami (RTG, MR, CT, krvne preiskave, color doppler).

Skozi kongrese in strokovne skupine bomo poskušali problem približati širši medicinski skupnosti, in na ta način pacientom omogočiti kar najhitreje zdravljenje, saj sta diagnosticiranje in rešitev dokaj enostavna.

V Nado centru zdravja ta problem rešujemo z dekompresijsko terapijo hrbtenice. Z izkušnjami in prakso smo izpopolnili tehniko trakcije s katero se relativno hitro (5-10 terapij), nenevarno in učinkovito rešujejo vrtoglavice, ki jih povzročajo funkcionalnimi bloki v ligamentih. V kolikor obstajajo funkcionalni bloki združeni z nekimi drugimi problemi kot npr. degenerativnimi spremembami na vratni hrbtenice, potem so terapije daljše (povprečno nad 10 v 2 mesecih)

O nas

Naša vizija so srečni ljudje brez bolečin v hrbtenici in lokomotornega sistema.
Stremimo postati eden od vodečih centrov za neoperativno dekompresijsko zdravljenje hrbtenice (DTH) in skolioz na svetu.