NADO CENTER

Zaloška cesta 167, 1000 Ljubljana

Pokličite nas

031 437 000

Rezervirajte termin

Skolioza - bolezensko stanje hrbtenice

Skolioza je stanje, pri katerem je hrbtenica lateralno in/ali rotacijsko ukrivljena oz. deformirana.

Skolioze delimo na strukturalne, pri katerih se deformacije ne popravijo z mišično aktivnostjo in funkcionalne (skoliotične drže), ki se lažje popravijo ob pravilni mišični aktivnosti, ki omogoča pravilno držo telesa. Prav tako jih delimo po času in mestu nastanka.

Skolioza : Ukrivljenost hrbtenice

Vse več je otrok z ukrivljenostjo hrbtenice, vendar starši tega na žalost ne opazijo, dokler ni prepozno.

Skolioza je ena od najpogostejših bolezni otrok, ki preveč časa presedijo pred računalnikom. Otroci v današnjem času že od zgodnjih let preživljajo vedno več časa v sedečem položaju (pred računalnikom, televizorjem…). Kot posledica tega se pojavijo skolioze, skoliotične drže ipd.

Do ukrivljenja hrbtenice, med ostalim , prihaja tudi zaradi težkih šolskih torb, ki jih otroci nosijo vsak dan. Šolska torba bi morala tehtati največ 10% otrokove telesne teže, danes pa se teže torb povzpnejo tudi do 30% teže otroka. Starši ukrivljenost hrbtenice prepoznajo šele, ko vidijo, da ima otrok eno ramo ali kolk višje od drugega, ali da ima otrok rebra nepravilno izbočena.

Skolioza se največkrat razvije med 10 in 14 letom pri deklicah in med 12 in 14 letom pri dečkih.

Obvezni pregledi

V kolikor se bolezen odkrije preden se hrbtenica ukrivi za več kot 40°, navadno problem zdravimo brez operacije. Če pa se ukrivljenosti ne opazi pravočasno, se pri otrocih, ki so v intenzivnem obdobju fizičnega razvoja, stanje v puberteti v 60% primerih poslabša.

Zaradi tega menimo, da bi se pregledi morali opravljati v šolah, in sicer bi morali s pregledi začeti v petem razredu osnovne šole. Pregled je priporočljivo ponoviti vsakih 6-9 mesecev. Žal opažamo, da se sistematski pregledi, ki se opravljajo v šolah opravljajo rutinsko in površno, kar pa težko pripomore k predvidevanju začetka skolioze.
Zaradi tega staršem, ki sumijo, da imajo njihovi otroci ukrivljeno hrbtenico, priporočamo pregled v specializiranih centrih za fizioterapijo.
Ukrivljenost hrbtenice se običajno ne povečuje več po koncu rasti okostja. Skoraj 70% skolize nastane iz neznanega vzroka.

Mogoči vzroki in faktorji ki delujejo na razvoj skolioze so:

  • dedovanje (geni),
  • metabolični,
  • biomehanični,
  • faktor rasti,
  • konstitucionalna asimetrija,
  • motnje s sestavi ravnotežja

Večina otrok s skoliozo nima bolečin v hrbtenici, te se pojavijo v poznejših življenjskih obdobjih veliko pogosteje kot pri ljudeh, ki skolioze nimajo. V kolikor se bolezni ne zdravi, skolioza lahko privede do telesnih deformacij: npr. prsnega koša, težjih bolečin v hrbtu, problemov s srcem in pljuči ter problemov v nosečnosti zaradi porušene statike telesa. Obstaja nekaj vrst zdravljenja, ki so odvisne od stopnje ukrivljenosti hrbtenice. Največkrat se priporočajo vaje in plavanje, navadno pa to ne zadostuje za odpravo težave. Prav tako pa obstajajo tudi drugačne rešitve – dekompresijska terapija hrbtenice, včasih pa je potrebna tudi operacija hrbtenice, in sicer kadar je ukrivljenost večja od 40 stopinj.

Vaje za vsakogar

Priporočamo, da se vaje prilagodijo vsakemu bolniku individualno, navadno so terapije za skoliozo različne, primer: izometrične vaje, vaje po metodi Egoscoe, vaje po metodi Katarine Schroth, pozicioniranje telesa v sproščenem položaju in podobno. Terapija se razlikuje v kolikor je problem ortopedski ali nevrološki.

Pri otrocih pred 18. letom se napredovanje skolioze lahko upočasni ali ustavi, v kasnejšem obdobju pa so učinki zdravljenja manjši. Pri odraslih je mogoče zmanjšati ali odpraviti bolečine, vendar pa je nemogoče pričakovati spremembe fizične deformacije. Zaradi vsega tega je najvažnejše pravočasno diagnosticirati skoliozo pri otrocih, zmanjšanje obremenitev na hrbtenico otrok, omejiti čas sedenja za računalniki in televizijo in vzpodbujati otroke k fizični aktivnosti.

Prehrambene navade

Zaradi boljše mineralne sestave kosti in tkiv, zmanjšanja toksinov v telesu in zakisanosti organizma ter dvigovanja imunske odpornosti, priporočamo menjavo prehrane otroka, kar bi pomenilo popolno odstranitev nekaterih jedi ki vsebujejo industrijski sladkor, sokove in proizvode iz bele moke, še posebej pri otrocih s skoliozo.

V Nado centru zdravja izvajamo natančno fizioterapevtsko oceno za otroke in adolescente s slabo držo ali fiksirano deviacijo hrbtenice (kifozo ali skoliozo).

S precizno anamnezo pacienta, zapisom problematičnih dejstev (nagla rast, letnik rojstva, Risserov znak, družinsko anamnezo, stanje bolezni, prvi menstrualni ciklus pri deklicah, športne aktivnosti in dr.) delamo fizioterapevtsko oceno in preiskavo kostno-mišične sestave. Z opažanjem asimetrije ramen, lopatic, linije bokov, nagiba medenice, dolžine ekstremitet izvajamo Adamsov test predklona oziroma ugotavljamo ali govorimo o skoliotični ali kifotični drži oziroma fiksirani deviaciji.

O nas

Naša vizija so srečni ljudje brez bolečin v hrbtenici in lokomotornega sistema.
Stremimo postati eden od vodečih centrov za neoperativno dekompresijsko zdravljenje hrbtenice (DTH) in skolioz na svetu.