NADO CENTER

Zaloška cesta 167, 1000 Ljubljana

Pokličite nas

031 437 000

Rezervirajte termin

Lumbosichialgia oz. išias

Simptomi

Lumboischialgia, bolje poznana pod imenom išias je huda ostra, pekoča bolečina v spodnjem (ledvenem) delu hrbta, ki izžareva preko glutealne regije v različne predele ene noge, včasih vse do prstov. To bolečino lahko spremljajo mravljinci, spremenjena zaznava temperature in dotika, ugaslost refleksov ali oslabela mišična moč.

Vzroki

Najpogostejši vzrok nastanka išiasa je nepravilno in neustrezno dvigovanje težjih bremen, gibi, kot so rotacije trupa ter vrtenje trupa ob predklonu. Prav tako pa so razlog za razvoj težav lahko degenerativne spremembe vretenc in diskov.

Terapevtski cilji

Naš cilj je obravnava vzroka težave – torej mehaničnega pritiska na korenino živca, ki povzroča bolečino in ostale težave. S tem zmanjšamo in/ali odstranimo bolečino v križu ter nogah, prav tako pa morebitne nevrološke simptome (mravljinčenje v nogi, spremembe občutkov v spodnjih okončinah in stopalih). Z izboljšanjem funkcije ledvene hrbtenice izboljšamo tudi delovanje celotnega gibalnega sistema.

Terapija

Neoperacijska dekompresijska terapija hrbtenice (DTH) – raztezanje ledvene hrbtenice – se odvija v sproščenem ležečem položaju z dvignjenimi nogami. Kot predpripravo na dekompresijsko terapijo uporabimo infrardečo luč, po opravljenem raztezanju pa sledi še elektroterapija.

Učinkovitost

Učinkovitost je odvisna od pravočasnega posredovanja. V akutni fazi (4-6 tednov po poškodbi ) je DTH najbolj učinkovita in zagotavlja krajše zdravljenje, boljše okrevanje ter boljše dolgoročno zdravstveno stanje. V subakutni in kronični fazi od 1 do 2 mesecev in več po poškodbi) pa se verjetnost daljšega okrevanja poveča.

Uspešnost

Več kot 80% bolnikov, zdravljenih z neoperativno spinalno dekompresijsko terapijo doseže zmanjšanje ali odpravo težav v hrbtenici. DTH žal ne more pomagati v 10% primerov, kjer je operacija res nujna.

O nas

Naša vizija so srečni ljudje brez bolečin v hrbtenici in lokomotornega sistema.
Stremimo postati eden od vodečih centrov za neoperativno dekompresijsko zdravljenje hrbtenice (DTH) in skolioz na svetu.