NADO CENTER

Zaloška cesta 167, 1000 Ljubljana

Pokličite nas

031 437 000

Rezervirajte termin

Discus hernia

Hernija diska prizadane velik del človeške populacije. Je poglaviten povzročitelj bolečin v križu, ki se kaže z znaki in simptomi ledvenega radikularnega sindroma, za katerega je značilna izžarevajoča bolečina, ki se po navadi širi v spodnji ud, lahko pa pride tudi do senzoričnih ali motoričnih izpadov na predelu zadnjice oziroma spodnjega uda, ki navadno potekajo po dermatomu utesnjene ene ali več živčnih korenin ledvenega in križničnega predela hrbtenice. 

Hernija diska se na predelu ledvene hrbtenice najpogosteje pojavlja pri mlajši in srednji generaciji . Dejavniki tveganja za razvoj hernije so sedeč način življenja, delo, ki vključuje prepogibanje in dviganje težkih predmetov, nezdrava prehrana, starost in debelost. Intervertebralni disk je kompleksna struktura, ki služi kot blažilec sil na vretence. Kot posledica povečanih sil lahko pride do izrivanja pulpoznega jedra skozi razpoke vezivnega obroča diska, ki nastanejo kot posledica degenerativnih sprememb. Ker so najmočnejše sile na hrbtenico v ledvenem delu, so tam diski najdebelejši, a tudi najbolj obremenjeni, kar pojasni dejstvo, da se hernije diskov najpogosteje pojavljajo na nivoju L4-L5.

Protruzija in prolaps

Medvretenčni diski so pomemben element človekovega gibalnega aparata, ki dajejo hrbtenici gibljivost in blažijo velike sile, ki jih gibanje ustvari na vretenca. S procesom staranja diski dehidrirajo, s ponavljajočih gibi, dvigovanjem težkih bremen, dolgem sedenju itd. pa ta proces pospešimo. To vodi v njihovo degeneracijo, zaradi katere ne morejo več učinkovito opravljati svojih nalog. Zaradi tega jedro diska posledično lahko prodre izven svojega obroča in pritisne na živčno korenino, kar povzroča bolečino in ostale nevrološke težave.

O nas

Naša vizija so srečni ljudje brez bolečin v hrbtenici in lokomotornega sistema.
Stremimo postati eden od vodečih centrov za neoperativno dekompresijsko zdravljenje hrbtenice (DTH) in skolioz na svetu.